Nytt innlegg! Begynner å komme à jour med innleggene nå. Etter dette innlegget er det bare 2 ferdige malerier jeg ikke har skrevet om enda. Maleriene ligger klare i Galleriet. Dette innlegget handler om det som kalles «svart neshorn».

 

Svart Neshorn

Det svarte neshornet er en av to afrikanske neshornarter. Svart neshorn kalles også «spissneshorn».  Navnet «svart neshorn» kommer ikke av fargene (alle neshorn er grå/brune), men av den spisse overleppen. Den andre neshornarten i Afrika – Det hvite neshornet har en flat og bred overleppe og er heller ikke hvit som navnet tilsier.

Neshornet er planteeter. De lever av blader,  grener og frukt og er i utgangspunktet ingen trussel for noen. Likevel er de kjent for å være meget aggressive dyr. Neshornet hører godt, men ser dårlig og går ofte til angrep på trestubber, termittuer og andre skumle «fiender» på sin ferd rundt

Svart Neshorn (Diceros bicornis). Olje på lerret 2017. 50x50cm.

omkring på savannen. Det svarte neshornet er raske og kan løpe så fort som 55km/t. Dette er store dyr som kan bli opptil 180 cm høye (skulderhøyde) og rundt 375cm lange. Neshornet lever alene og treffer kun andre neshorn (med vilje) for å pare seg.

Både hvitt og svart neshorn har to karakteristiske horn
(derav «neshorn») på hodet. Disse hornene er også hovedgrunnen til at artene nå er meget sårbare. Det
svarte neshornet er den mest utrydningstruede av
neshornene i Afrika og er klassifisert som kritisk truet (CR) på IUCNs rødliste over truede arter. Neshornet blir ulovlig jaktet på pga hornene. Andre trusler mot neshornet
omfatter bl.a. tap av leveområder og krig, samt konkurranse fra andre arter.

 

Maleriet

Dette maleriet har jeg holdt på med veldig lenge. Det har stått i et hjørne i et par år uten at jeg har gjort noe med det. Ganske enkelt fordi jeg ikke visste hvordan. Løsningen ble oljemaling (malte bare med akryl før), noe som gjorde jobben mye enklere. Men fortsatt bød dette motivet på mange utfordringer. Spesielt detaljene,
«rynkene», slet jeg veldig med. Til slutt fant jeg en måte å gjøre det på, som faktisk fungerte (ble ganske overrasket) mye bedre enn før.

Som vanlig har jeg prøvd å begrense fargevalgene så mye som mulig, for hvis man bruker for mange
forskjellige farger blir det bare surr (og vanskelig å huske fra gang til gang når man bruker så lang tid). Man blir jo aldri helt fornøyd med noe som man lager selv, men synes «svart neshorn» er et av mine bedre malerier så langt. Maleriet er 50x50cm stort og malt i oljefarger fra Daler Rowney Georgian og Royal Talens Van Gogh.

 

Kilder/Les mer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rhinoceros

http://www.arkive.org/black-rhinoceros/diceros-bicornis/

Written by elinjohnsen