Dette innlegget handler om en artig skapning kalt «Fløytepotu». Se maleriet i Galleriet.
Har også startet en nettbutikk på epla.no (i går faktisk), der det er mulig å kjøpe originale malerier. Vil legge ut flere bilder for salg etter hvert.

 

Fløytepotu

Fløytepotuene er en type nattaktive fugler som lever i Mellom- og Sør-Amerika. Potuene er i slekt med froskemunnene – en annen type nattaktive fugler som også er ganske store i kjeften (bokstavelig talt).

Det finnes flere forskjellige typer potuer, men fløytepotuen har fått sitt navn grunnet sin fløytelignende sang. Fløytepotuen blir ca 38 cm lang og har gråbrune, ganske kjedelige fjær. Disse kjedelige fjærene er egentlig en ganske genial form for kamuflasje. Fuglen sitter helt stille og gjemmer seg hele dagen (den nesten helt umulig å se fordi fjærene har samme farger som trestammer og grener), bortsett fra hvis den blir skremt eller et annet større dyr eller fugl kommer litt for nærme – da jager den de vekk. Forsvarsmekansimene til fløytepotuen er enten å sitte helt stille (og håpe slemmingen går vekk av seg selv), stikke av, eller prøve å skremme inntrengeren ved å åpne munnen (som er ganske svær).

Fløytepotuen lever av insekter som den jakter på om natten. Dette er også grunnen til at disse fuglene har de enorme, gule og lysreflekterende øynene – det gjør at de ser godt om natten. Fløytepoten er klassifisert som «Livskraftig» (LC) på IUCNs rødliste over truede arter.

«Fløytepotu» (2017). Olje på lerret av Elin Johnsen. 30x40cm

Maleriet

Maleriet «Fløytepotu» er et av de siste maleriene jeg har holdt på med altfor lenge. Jeg slet lenge med å få øynene til å bli like (vanskeligere enn man skulle tro). Men tror de ble sånn ca like store til slutt. Uansett har jeg bestemt meg for å ikke gjøre noe mer med dette maleriet, så det får bare være som det er.

Fløytepotuen var et interessant motiv å jobbe med, og resultatet ble ganske absurd. Det finnes ikke så mange bra fotografier av fløytepotuen (i alle fall ikke noen som lignet på den skissen jeg jobbet ut ifra), så måtte ta meg noen kunstneriske friheter her og der. Jeg synes ikke kvaliteten på maleriet ble så bra som jeg hadde håpet, men et morsomt bilde ble det i alle fall.

Som vanlig har jeg brukt oljefarger fra Royal Talens og Daler Rowney.

 

 

Kilder/Les mer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_potoo
http://www.hbw.com/ibc/species/common-potoo-nyctibius-griseus

 

 

Written by elinjohnsen