Maleriet «Struts» er det tredje maleriet i serien på 4 avlange (35x70cm) malerier. Det siste maleriet i denne
serien er også snart ferdig, men har hatt en del problemer med motivet så vet ikke hvor lang tid det tar. Tror
problemet er løst nå, men får se hvor lenge det varer…

Se maleriet «Struts» i galleriet! Maleriet er solgt, men det er mulig å kjøpe plakater og andre effekter på:

Redbubble

Society6

 

Struts

Struts. Olje på lerret 2017 av Elin Johnsen. 35x70cm. Maleriet er solgt.

Strutsen er verdens største og tyngste (ca 2,8m høy og opptil 145kg), nålevende fugl. Strutsen lever i Afrika, der den foretrekker åpne landskap. Disse fuglene har et relativt lite nebb og hode
generelt i forhold til størrelsen ellers, men har til gjengjeld de største øynene av alle landdyr. Med disse øynene kan strutsene oppdage farer/rovdyr fra lang avstand. Strutsen er også den
fuglen i verden som legger de største eggene (1,4kg).

Strutsen kan ikke fly, men den løper veldig fort (70km/t). Vil som oftest stikke av eller «gjemme seg» om den blir skremt eller ser et rovdyr (legger seg flatt ned på bakken, så den ser ut som en jordhaug på avstand), men vil angripe om den føler seg presset til det. Strutsen er ganske hissig av seg og kan gjøre stor skade på andre dyr (og mennesker) med sitt kraftige spark. Strutsen har kun to tær, men har en stor klo på den ene tåa som virkelig kan forårsake stor skade på det den treffer.

Denne arten er fortsatt tallrik, selv om populasjonen har hatt en stor nedgang de siste 200 år. Struts har fortsatt et stort
leveområde (savannene i Afrika) og blir dermed regnet som livskraftig (LC) på IUCNs rødliste over truede arter. Det lever også mange strutser i fangenskap (strutsefarmer) som hjelper til med å holde populasjonen oppe.

Maleriet

Det som har tatt lengst tid med dette bildet er detaljene. Prøvde å få til en stofflighet på halsen til strutsen for å få den til å se ekte ut. Vet ikke om jeg fikk til dette like bra som jeg hadde tenkt, men
resultatet kunne blitt verre også. Brukte også tid på hodet og ansiktsuttrykket til strutsen. Var usikker på hvor mange detaljer jeg skulle prøve å legge til så valgte å stoppe før jeg evt. ødela det (det skjer ofte).

Valgte en ganske mørk okergul, diffus bakgrunn – disse fargene representerer fargene på omgivelsene som strutsen vanligvis befinner seg i. Bakgrunnen jobbet jeg ikke så veldig mye med, valgte å la den forbli enkel for at den ikke skulle konkurrere for mye med hovedmotivet.

Som vanlig har jeg brukt oljefarger fra Daler Rowney og Royal Talens.

 

Kilder/Les mer:

http://www.arkive.org/ostrich/struthio-camelus/

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_ostrich

Written by elinjohnsen