Maleriet «Dvergflamingo» er ett av fire avlange (35x70cm) malerier jeg har begynt på. De tre andre er også snart ferdige. Se maleriet i galleriet!

 

Dvergflamingo

Dvergflamingoen er verdens minste flamingo. Selv om den er den minste av flamingoene er dette fortsatt en ganske stor fugl som kan bli ca 90cm høy og ha et vingespenn på opptil 105 cm. Som de andre flamingoene i verden er dvergflamingoen også lys rosa i fjærene, med noen sorte flygefjær. Den største visuelle forskjellen på en dvergflamingo og andre «normale» flamingoer (det finnes mange forskjellige da), bortsett fra størrelsen, er at fargen på nebbet er mye mørkere (nesten sort noen steder) enn hos de andre.
 

Som andre flamingoer lever dvergflamingoen stort sett av alger og bittesmå krepsdyr som de filtrerer ut av
vannet med sitt spesielle nebb. Dette er altså forklaringen på at flamingoene står med hodet og noen ganger bare med nebbet, under vann (opp- ned).

Dvergflamingo. Olje på lerret 2017. 35x70cm.

 

Dvergflamingo finner man i sør- vestlige deler av Afrika og i Sørvest-Asia. Dette er faktisk den arten av flamingo det finnes flest av i verden. Allikevel er denne arten oppført som «Nær truet» (NT) på IUCNs rødliste over truede arter. Dette er grunnet artens store nedgang i populasjon de seneste årene, som trolig er på grunn av forgiftning og nedgang i akseptable hekkeområder – de liker ikke folk.

 

Maleriet

Som nevnt ovenfor ble dette maleriet begynt på samtidig som tre andre malerier på samme størrelse. Dette gjorde jeg fordi jeg
hadde en tanke om å lage en slags serie på fire bilder. Felles for de fire maleriene er at motivene enten har lange halser eller lange nebb og at bakgrunnen inneholder abstrakte elementer. Prøver å trene meg på å gjøre bakgrunnene mer interessante, samtidig som de ikke tar oppmerksomhet fra selve motivet. De fire maleriene blir derfor et eksperiment på dette for å se hvordan det fungerer (eller ikke fungerer).

Bakgrunnen til «Dvergflamingo» er foreløpig den som fungerer best etter min mening. Valgte farger (hovedsaklig rosa og blå) som både komplementerer flamingofargene og som gir assosiasjoner til vann. Blandet alizarin crimson, cobalt blue, raw umber og hvitt for å få den effekten. Gjorde også bakgrunnen ganske mørk for å fremheve flamingoen bedre. Selve flamingoen gikk det egentlig ganske greit å jobbe med uten at den bød på noen store problemer.
Som vanlig bruker jeg oljefarger fra Daler Rowney og Royal Talens.

 

Kilder/Les mer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lesser_flamingo
http://www.arkive.org/lesser-flamingo/phoeniconaias-minor/

Written by elinjohnsen