Rødmaskehornravnen (forøvrig et veldig klønete navn, bare for å ha nevnt det) er en type neshornfugl. Denne fuglen har fått sitt (engelske navn: southern ground-hornbill) navn fordi den er kjent for å tilbringe mesteparten av tiden sin på bakken. Den flyr bare når den må og blir sjelden sett i flygende tilstand. Rødmaskehornravnen er verdens største neshornfugl. Den kan bli mellom 90-129 cm lang og veie opptil 6,2kg.

Et par rødmaskehornravner.
Foto: Kilde

Et par rødmaskehornravner.
Foto: © Cassie Carstens. Kilde.

 

Rødmaskehornravnen lever sør og øst i Afrika. De trives best på savanner og tørre områder med gress og døde trær. Dette er
meget intelligente fugler og de kan bli hele 60 år gamle. Fuglene har et karakteristisk utseende med sitt knallrøde ansikt og hals. Hunnfuglene har en blå flekk på halsen, mens hannfuglene er helt røde. Resten av kroppen er dekket av sorte fjær, bortsett fra de
ytterste fjærene på vingene, som er dekket med hvite fjær (disse synes bare når den flyr). Den løse huden på halsen blåses opp som en ballong når de kaller på hverandre. Kallet kan høres flere kilometer unna.

Disse fuglene lever i grupper. Det dominante paret i gruppen parer seg og resten av flokken hjelper til med å oppdra kyllingen. Hunnen legger eggene sine i gamle, tørre trær og gjerne i hule trestammer. Det blir som oftest lagt 2 egg, men det er stort sett bare en kylling som overlever. Denne måten å formere seg på tar tid og en gruppe rødmaskehornravner produserer i gjennomsnitt en ny kylling kun hvert 9. år. Dette er en av de største grunnene til at rødmaskehornravnen regnes som sårbar (vu) på IUCNs rødliste over truede arter. Ulovlig jakt, forgiftning og økende utbredelse av jordbruk (trærne de legger egg i blir hugget for å gjøre plass til beiteområder) i leveområdene deres er andre grunner til at bestanden er såpass lav.

 

Rødmaskehornravn (Bucorvus leadbeateri)

Rødmaskehornravn (Bucorvus leadbeateri). Olje på lerret 30x40cm.

Maleriet

Dette er et maleri som har stått lenge, men som ble gjort ferdig ganske raskt da jeg først kom i gang. Grunnen til at jeg valgte dette motivet er fargekontrastene på fuglen og den løse huden på
halsen som jeg så på som en utfordring jeg hadde lyst til å prøve meg på.

Maleriet viser en hannfugl som blåser opp den løse huden på
halsen for å rope på «vennene» sine. Som vanlig har jeg brukt oljemaling fra Royal Talens Van Gogh og Daler Rowney Georgian.

Jeg har mange malerier på gang nå, men det vil ta tid å gjøre dem ferdig. Det kan derfor bli en stund til neste innlegg. Jeg skal prøve å begynne med å poste «work-in-progress» bilder på Instagram, så følg med der.

 

 

Kilder/Les mer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_ground_hornbill

http://www.arkive.org/southern-ground-hornbill/bucorvus-leadbeateri/

http://www.sabisabi.com/wildfacts/southern-ground-hornbill/

Written by elinjohnsen