Gribbperlehøna er verdens største perlehøne. De kan bli opptil 71cm lange og rager høyt over andre perlehøner med sin lange hals og lange ben. Halsen og hodet til gribbperlehøna er helt fjærløst med unntak av en «måne» rundt hodet med rød/brune fjær. Resten av den runde kroppen er dekket med blå, hvite og sorte fjær.

_DSC4438

En liten gruppe med gribbperlehøner.
Foto: Kilde

Denne perlehøna lever i flokker øst i Afrika i områdene rundt
Etiopia, Tanzania, Kenya, Somalia og Uganda. Den trives best i de tørre områdene med høyt, tørt gress og få trær. Gribbperlehøna kan fly, men den foretrekker å løpe når den blir skremt. De er ikke verdens beste flygere og flyr kun hvis de må. Gribbperlehøna har en særegen stemme og er kjent for å lage lyder som minner om knirkende vognhjul. Dette er en art som også trives godt i
fangenskap og blir fort tamme.

Denne arten er klassifisert som «Least Concern» på IUCNs rødliste over truede arter. Least Concern betyr at arten har blitt vurdert av IUCN , men at bestanden ikke er lav nok til at den kvalifiserer til
statusen «Near Threatened (NT)» eller «Vulnerable (VU)». Det er dermed ingen umiddelbar fare for at denne arten vil få problemer med det første.

Gribbperlehøne (Acryllium vulturinum)

Gribbperlehøne (Acryllium vulturinum). Olje på lerret 30x40cm.

 

Maleriet

Gribbperlehøna har et artig utseende med den lange, tynne
halsen, den runde kroppen og de lange beina. Den flotte «månen» med fjær på det ellers fjærløse hodet og de knallrøde øynene gjorde også nok inntrykk til at dette var et motiv jeg ville prøve å male.

På dette maleriet har jeg valgt å vektlegge fargekontrastene
mellom bakgrunnen og motivet. Den gule og brun/oransje bakgrunnen står i sterk kontrast til den blå fuglen. Jeg prøvde også å få fuglen til å se litt skremt ut. Denne fuglen ser bestandig litt skremt ut, men det å få det ned på lerretet er jo aldri like lett som man kanskje hadde håpet. Jeg slet også litt med fargene på hodet og halsen. De blå og grå nyansene viste seg å være vriene å få til på en overbevisende måte uten at fargene ble for mørke eller for lyse.

 

Kilder/les mer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Vulturine_guineafowl

http://www.arkive.org/vulturine-guineafowl/acryllium-vulturinum/

http://thewebsiteofeverything.com/animals/birds/Galliformes/Numididae/Acryllium-vulturinum

 

Written by elinjohnsen