Kakapoen er kanskje den merkeligste fuglen på planeten. Den er verdens tyngste papegøye, kan ikke fly,
er hovedsaklig aktiv om natten (derav navnet uglepapegøye) og kan bli opp til 90 år gammel.

Sinbad_full

En kakapo ved navn Sinbad. Foto

Utseendemessig ser kakapoen ut som en forvokst undulat og kan veie opp til 4kg. Den har gule og grønne fjær, noe som fungerer som kamuflasje. Kakapoen har ingen andre forsvarsmekanismer. Hvis en kakapo blir skremt vil den sannsynligvis bare stå stille for å se hva som skjer istedenfor å flykte. Kakapoen kan som sagt ikke fly, men den er veldig flink til å klatre. De kan løpe opp i trær og hoppe ned derfra, flakse nedover, rundt og rundt på en ytterst ugrasiøs måte til den deiser i bakken. Kanskje den innerst inne vet at den er for tung til å fly og prøver å ta fart fra toppen av et tre i håp om å få det til likevel?

Den har også et merkelig parringsrituale. Hannen graver seg en grop i bakken der han blåser seg opp til en ball og roper på damene. Dette kalles «booming» og denne lyden kan høres flere kilometer unna. Dessverre er det slik at kakapoen bare er interessert i å parre seg når et spesielt tre, rimu-treet, bærer frukt, noe som skjer ca. hvert tredje år.

Før Europeerne kom til New Zealand på 1800-tallet var denne papegøyen svært vanlig og var utbredt over hele New Zealand. Historier fra denne tiden sier at kakapoen var så tallrik at hvis man ristet i trærne falt det alltid noen ned på bakken. Kakapoen hadde ingen naturlige fiender ettersom det ikke fantes rovdyr på New Zealand, og var derfor latterlig enkle å fange for europeerne. Europeerne dro også med seg små rovdyr som rotter og katter som tok livet av mange individer. Dette førte til at kakapoen nesten ble fullstendig utryddet.

I dag lever kakapoene kun på en liten øy utenfor New Zealand, der folk jobber kontinuerlig med å bevare denne arten. Det finnes under 150 individer igjen og den regnes som kritisk truet på IUCNs rødliste.

 

Kakapo

Kakapo (Strigops habroptilus). Olje på lerret 24x19cm.

Maleriet

Det er egentlig ikke så mye å si om maleriet. Det er et veldig lite maleri, som jeg har brukt unødvendig mye tid på å fullføre. Så de eneste utfordringene jeg har hatt er min egen utålmodighet og mitt hat for pirkearbeid (som det jo blir en del av når man jobber med så små bilder). Men resultatet ble vel ok, selv om dette
maleriet gjør seg best på avstand. Og som vanlig har jeg brukt oljemaling fra Royal Talens Van Gogh og Daler Rowney Georgian.

Så dett var dett. Jeg har også lagt til enda et nytt maleri i galleriet av en åtselgribb, så det kommer et nytt innlegg om det maleriet om kort tid.

 

 

 

Kilder/les mer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kakapo

http://www.arkive.org/kakapo/strigops-habroptila/

http://kakaporecovery.org.nz/

 

Written by elinjohnsen