Enda et rart innlegg om enda en rar fugl (det kommer flere også) og enda et nytt maleri. Se maleriet i Galleriet og skissen under Skisser og tegninger.

southern_cassowary_155588

Hjelmkassuar med kylling.
Foto: © Ian Montgomery

Hva er en hjelmkassuar?
Hjelmkassuaren eller toflikkassuar som den også kalles på norsk, bor i skogområdene i Australia, Indonesia og Ny-Guinea. Det er den største nålevende fuglen i Asia og kan bli opptil 190cm høy. Den kan ikke fly så den lever stort sett av frukt som har falt ned på bakken.
Hjelmkassuaren har fått sitt navn på grunn av det store «hornet» den har på hodet, som den rett og slett bruker som skjold fra
planter og grener når den løper gjennom skogen. Kassuaren ser flott ut med sine sterke farger og er i utgangspunktet en fredelig fugl, men den er på ingen måte harmløs. Den er nemlig kjent for å ha et litt over gjennomsnittlig hissig temperament og går rett og slett til angrep hvis den føler seg truet. Den har ingen problemer med å sparke i hjel et menneske hvis den vil (eller hvis den blir forbannet og føler at den må). I kassuarenes
verden er det damene som bestemmer. Hunnene er større enn hannene og de stikker av så fort de er ferdige med å legge egg. Det er dermed hannen som må ta seg av ruging av egg og oppdragelsen av kyllingene i de neste 16 månedene.

hjelmkassuar15net

Hjelmkassuar. Olje på lerret 38x46cm.

Dette er en fascinerende fugl som så mange andre dessverre er sårbar for utryddning på grunn av ødeleggelse av regnskog og ulovlig jakt. Den er klassifisert som sårbar (VU) på IUCNs rødliste.

Maleriet
Jeg tror jeg begynte på dette maleriet tidlig i 2014 så det har tatt en stund å fullføre. De siste månedene har jeg jobbet med detaljene (det er jo de som stort sett byr på problemer) og bakgrunnen. Bakgrunnen har blitt
endret på sikkert hundre ganger før jeg fant ut at jeg skulle gjøre det stikk motsatte av hva jeg egentlig hadde planlagt..og det fungerte visst mye bedre. I utgangspunktet var bakgrunnen gul/grønn, noe jeg valgte pga fargekontrasten mot den blå fuglen, men fant til slutt ut at dette ble litt for kjedelig. Jeg valgte derfor å bruke en blå bakgrunn, noe som jeg synes ble mer interessant å se på.

Ellers var det en utfordring å få til detaljene, spesielt på nebbet og på
halsen. Jeg har stort sett brukt forskjellige blåfarger blandet med burnt umber og litt payne’s grey for å få til de mørke partiene og phthalo blue med litt hvitt på de lyse partiene. Som vanlig bruker jeg oljemaling fra
Royal Talens Van Gogh og Daler Rowney Georgian.

 

Kilder/les mer:
http://www.arkive.org/southern-cassowary/casuarius-casuarius/
http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_cassowary

Written by elinjohnsen