Dette innlegget er det første av (forhåpentligvis) mange korte innlegg fremover. Som alle de andre innleggene jeg jobber med handler også dette om et nytt maleri samt fakta om motivet. Dette maleriet begynte jeg på i 2013, men etter mye om og men, fant jeg ut at resultatet ble altfor dårlig og valgte å starte mer eller mindre på nytt.

Hva er en skallet ibis?

Skallet Ibis

Skallet Ibis. Foto: Adam Riley.

Motivet på dette maleriet er en ibisfugl ved navn «skallet ibis», en av verdens mest utrydningstruede fuglearter. Den skallede ibisen er en relativt stor fugl på 70-80 cm som lever i store flokker
hovedsakelig i Marokko. Den har et karakteristisk utseende med sitt fjærløse, rød/rosa hode og sorte fjær på resten av kroppen. Det lange nebbet bruker den til å fange insekter ved å stikke det ned i sprekker i jorda.

Det finnes bare rundt 500 individer igjen av denne arten og den er klassifisert som «kritisk truet» på
IUCNs rødliste over truede arter. De aller fleste av fuglene lever i Marokko, men det finnes også en liten bestand i Syria som forøvrig er truet pga. krig i følge NRK. Hovedgrunnene til den lave bestanden er ulovlig jakt, ødeleggelse av leveområder, forgiftning som følge av forurensning og
trolig noen naturlige årsaker. Denne fuglen var tidligere utbredt over hele Midtøsten, Nord-Afrika, Tyrkia og deler av Midt-Europa.

Maleriet

skalletibisnet

Skallet Ibis (Geronticus eremita) olje på lerret 43x28cm.

Som nevnt tidligere er dette et maleri som har tatt altfor lang tid å fullføre (sånn går det når man begynner på altfor mange
prosjekter uten å fullføre) og som har budt på en del utfordringer. Jeg har aldri vært noe flink til å få til detaljer, men heldigvis er det stor forskjell på dette ferdige maleriet og det som jeg gjorde
«ferdig» i 2013. Fjærene på denne fuglen vil jeg si var det
vanskeligste å få til. Den skallede ibisen har sorte fjær med et
metallisk skjær av grønt og rødt og det var ikke så lett å male. Jeg bruker stort sett Georgian oljemaling fra Daler Rowney og Royal Talens Van Gogh.

Grunnen til at jeg valgte dette motivet (og egentlig alle de andre motivene jeg jobber med også) er for det første fordi jeg aldri har sett et maleri av denne fuglen før og rett og slett fordi jeg synes det er fascinerende å jobbe med motiver litt utenom det vanlige. Det flotte med naturen er at ingenting er tilfeldig, det er alltid en grunn til at noe fungerer og ser ut som det gjør.

Jeg har mange malerier nå som nærmer seg ferdig så jeg regner med at det blir et nytt innlegg om relativt kort tid.

Les mer/Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_bald_ibis
http://northernbaldibis.blogspot.no/
http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=3791
http://www.arkive.org/northern-bald-ibis/geronticus-eremita
http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=58

 

Written by elinjohnsen