Omsider har jeg blitt ferdig med et nytt maleri!

Se bildet i galleriet.

Dette maleriet forestiller en perlemorfisk.

 

Perlemorfisk?

Perlemorfisk. Foto

Perlemorfisk. Foto

Perlemorfisken er en liten dypvannsfisk som lever i Atlanterhavet, Indiahavet og i store deler av Stillehavet. Som oftest befinner de seg et par hundre meter under havoverflaten, men de kan dykke helt ned til 1500 meters dyp. Dette er grunnen til fiskens store og spesielle øyne – de er designet for å fange opp den minste lille lysstråle som finner vegen ned i havdypet (der er det mørkt
nemlig).  Øynene vender konstant oppover (for å få med seg så mye lys som mulig) og er kanskje også det som gjør at perlemorfisken ser litt spesiell ut.

Men til tross for sitt litt skremmende utseende er perlemorfiskene fullstendig harmløse. Det finnes rundt 40 forskjellige typer perlemorfisk , men ingen av dem blir større enn 12 cm lange. Perlemorfiskene lever av plankton, små krepsedyr og småfisk. For å unngå å bli spist av andre fisker kan perlemorfiskene gjøre seg nesten usynlige ved å etterligne lyset til omgivelsene de svømmer i. Noen av artene er også delvis gjennomsiktige.

 

 

Maleriet

Perlemorfisk. Olje på lerret 30x40cm.

Dette maleriet bestemte jeg med å gjøre mest for moro skyld. Jeg har aldri malt en fisk før, så jeg tenkte det var spennende å prøve. I og med at dette er en dypvannsfisk (som er veldig liten) finnes det ikke mange gode fotografier av den. Jeg jobber bestandig ut ifra skisser jeg tegner selv, men er vant til å ha fotografier tilgjengelig for «kvalitetssikring».  I dette tilfellet var ikke det mulig, så jeg har jobbet mest ut ifra fantasien – i alle fall med tanke på
fargene. Som vi alle vet er det jo ganske mørkt nede i havdypet.

Som vanlig har jeg brukt oljefarger fra Royal Talens Van Gogh
og Daler Rowney Georgian.

Siden sist har jeg også så smått begynt å selge kunsttrykk på Redbubble og Society6. Lenker dit finnes også i galleriet.

 

 

 

Kilder

https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_hatchetfish

http://www.abresourcesllc.com/interesting-facts-about-hatchetfish/

Written by elinjohnsen