Innsending 4, oppg.3. 

 

Hvordan bør man gå fram når man skal jobbe med markedsføring på nettet? Det finnes mange ting man både kan og bør gjøre, men i hvilken rekkefølge er det fornuftig å gjøre disse tingene i? Bør noen ting prioriteres før andre? Spesielt for oss som er nye i «webmarketingmatrixgamet» er det en stor hjelp å ha en slags mal eller noen regler å følge når vi skal jobbe med
dette, og da er denne Webmaketing matrix – modellen veldig fin:

Denne modellen gjør at det blir enklere å se de store linjene i
arbeidet og ikke alle de små detaljene som det er lett å henge seg opp i. Modellen inneholder 3 steg for å lykkes på nett:

  1. Få flere besøk
  2. Få flere kunder
  3. øke verdien av hver kunde

Og dette er jo egentlig essensen av hva man vil oppnå når man
jobber med markedsføring på nett.

Hvor skal man begynne?

Men hvor skal man begynne? Modellen viser hva man bør gjøre, men ikke i hvilken rekkefølge tingene bør
gjøres i. Hvilke prioriteringer man gjør er selvfølgelig avhengig av hvilken bedrift det er snakk om, finansiering, arbeidskraft, kunnskap (ikke minst) og hva man vil oppnå rett og slett, bare for å nevne noe. Det finnes også en modell for hvordan man kan prioritere arbeidet sitt. Jeg bruker denne prioriteringsmatrisen stammen.no
som eksempel:

priorities

Her er forskjellige aktiviteter plassert i et diagram som viser hvor enkle/vanskelige aktivitetene er å utføre og hvor verdifull aktivitetene er for bedriften. Sunn fornuft sier da at det er mest fornuftig å starte med de
aktivitetene som både er enkle å utføre og som har høy verdi for bedriften. De som er vanskelige og som har lav verdi bør man vente med så lenge som mulig eller kanskje bare hoppe over om ikke disse er absolutt
nødvendige å utføre. Hvilke oppgaver som bør gjøres eller ikke varier som sagt fra bedrift til bedrift.

Hvordan få flere besøk?

Så, ut ifra disse to modellene: hvordan få flere besøk til nettsiden? Selv er jeg veldig fan av å gjøre ting enklest mulig. Hvorfor bruke masse tid og energi på å gjøre ting mer komplisert enn de er? Hvis man ser på
prioriteringsmatrisen fra IBM ser vi at aktiviteter som e-post markedsføring, nøkkelord (adwords) og SEO (Search Engine Optimization) gir høy verdi og er forholdsvis enkle å utføre. Så hvorfor ikke starte her?

Ut ifra modellen/diagrammet ville jeg ha startet med e-post markedsføring. Man kan begynne med noe så
enkelt som et nyhetsbrev som man sender ut til tidligere kunder. Dette er veldig enkelt, men også effektivt hvis det gjøres på rett måte. Det er viktig å skrive godt, ha et tydelig emnefelt og å nevne for mottakerne hvorfor de mottar e-posten. På denne måten er det større sannsynlighet for at e-posten kommer frem og at den blir lest.

Søkemotorannonsering er også noe man bør prioritere høyt. Her er Google Adwords et godt verktøy som det er enkelt å bruke. I Adwords kan man lage kampanjer til nettsiden man ønsker å markedsføre. I kampanjene kan man legge til søkeord som gjør at nettsiden din kommer frem i søkeresultatene når noen søker på disse ordene. Det er derfor viktig at søkeordene er relevante i forhold til nettsiden og at søkeordene blir nevnt i innholdet på nettsiden.

SEO er også relativt enkelt å utføre, samtidig som det er verdt å bruke tid på. Man må gjøre det enkelt for
nettleserne å finne siden ved å optimalisere den for søk. Dette kan i korte trekk gjøres ved å lage en teknisk god nettside. Det bør ikke være for mye tekst og store bilder på siden og kodingen bør være korrekt. Mange feil på siden gjør det vanskeligere for nettleserne å finne siden. Men det aller viktigste er å ha godt innhold på
nettsiden. Innholdet bør være godt skrevet og unikt. Man bør også få andre nettsider til å lenke til siden din.
Dette kan være vanskelig, men godt og unikt innhold på nettsiden gjør sannsynligheten for at noen lenker til
siden din (uten at du trenger å spørre) mye større.

Hvordan få flere kunder?

Sosiale medier kan være en enkel måte å få flere besøk og å få lenker til siden din på. Hvis en kunde har en god opplevelse med din nettside er sannsynligheten stor for at kunden skriver dette på f.eks. Facebook. Dette fører til at den positive omtalen blir spredd veldig fort til andre potensielle kunder og hjelper til med å tiltrekke oppmerksomhet til din side. Dette forutsetter selvfølgelig at omtalene er positive og dette kan man bidra til med selv ved å gjøre siden og kjøpsopplevelsen så enkel og positiv som mulig for kundene.

På Facebook kan man også legge ut nyheter og bilder av evt. nye produkter, tilbud osv. som kan bidra til
økt trafikk på nettsiden din. Man kan også svare på spørsmål og andre henvendelser fra kunder og besøkende som blir synlig for alle som besøker eller «liker» Facebook-siden. Svar på disse henvendelsene gjør det synlig for potensielle nye kunder at du har en seriøs kundeservice.

Det flotte med sosiale medier er at ikke man bare får disse positive tilbakemeldingene, men også kritikk og at man kanskje blir gjort oppmerksom på problemer med siden man ikke visste om fra før. Da gjelder det å fikse disse feilene så fort som mulig. Dette vil føre til flere kunder og flere positive tilbakemeldinger senere. Man kan også benytte seg av brukertester i form av f.eks. korte spørreskjemaer sendt på e-post til tidligere kunder for å få deres mening om nettsiden. Da får man ofte vite om hva som evt. er feil eller hva som fungerer bra og dårlig på nettsiden og hva som eventuelt kan forbedres. Dette er en enkel form for webanalyse.

Google Analytics er et verktøy man kan bruke når man ikke vet hva som er feil med nettsiden. Hvis man har utført brukertester og fikset feilene man fant der (om det var noen) og fortsatt ikke får flere kunder – hva da? I Analytics kan man få oversikt over hvilke deler av nettsiden som blir besøkt ofte og hvilke som ikke blir det. Om en side har lave besøkstall bør man se på innholdet og gjøre eventuelle forbedringer der. Man bør også prøve å gjøre prosessen for kundene så enkel som mulig f.eks. å gjøre overskriftene mer tydelig, ha fokus på nøkkelfunksjonaliteter, lage tydeligere knapper o.l. (ROI).

Hvordan øke verdien av hver kunde?

Det å øke verdien av hver kunde er nok den vanskeligste delen. Ikke nok med at man skal få flere og flere
kunder til å handle på nettsiden, man skal helst ha dem til å gjøre det flere ganger også. Det finnes mange måter å gjøre dette på. Og forenkling av kjøpsprosessen er en ting som har vist seg å være meget effektivt. Man bør gi kundene mulighet til å registrere seg på siden slik at det blir raskere å gjøre et nytt kjøp en annen gang. Men det er ikke alle kunder som liker å registrere seg på slike nettsider, derfor bør man også ha mulighet til å kjøpe ting uten å registrere seg først. Man kan jo også lokke med spesielle rabatter på utvalgte varer som kun gjelder de kundene som registrerer seg – nettopp for å få flere til å gjøre det.

Sosiale medier kan også brukes til dette formålet. Når en kunde har gjort et kjøp kan man sende ut en e-post som oppfordrer til å skrive en anmeldelse av produktet og/eller nettsiden i seg selv på f.eks. Facebook. Dette er gratis PR som fører til et godt rykte og igjen mange flere kunder. Eksisterende kunder kan på denne måten
brukes til å promotere produktene du selger og til å skaffe flere kunder.

Konklusjon

Så ja, hvordan prioriterer man markedsføring på nett? Det er som sagt veldig mange ting man kan gjøre, men hovedbudskapet her er at man bør begynne med det enkle og ta det mer kompliserte etter hvert, ta en ting om gangen. Det er ikke noe poeng i å gjøre tusen ting samtidig, da mister man bare oversikten.
Det finnes selvfølgelig mange forskjellige bedrifter og enda flere veier å gå for å lykkes på nett, men det å starte med det enkleste – å ha kontroll på hva man driver med – det tror jeg er et godt utgangspunkt for å lykkes på nett.

Kilder

Forelesninger fra NKS

http://stammen.no/blogging/webmarketingmatrix

http://stammen.no/effektivitet/action-fa-ting-gjort

http://stammen.no/bok/webmarketingmatrix-steg-1-fa-mer-bes%C3%B8k-til-nettsiden-din

Written by elinjohnsen