Platekompaniet.no er en av Norges største nettbutikker innen musikk, film og spill. Jeg har mye personlig
erfaring med denne nettbutikken og har vært aktiv kunde her i mange år. Dette innlegget handler om
platekompaniets nettbutikk, hvordan den er å bruke og hva som er positivt og negativt. Finnes det
noe som kan gjøre denne nettbutikken enda bedre?

 

Førsteinntrykk og design

Designet på siden er helt alminnelig. Det er ikke noe spesielt med designet som skiller seg ut og det er kanskje litt kjedelig. Men siden er oversiktlig og viser tydelig hvilke kategorier kundene har å velge mellom. Sånn ved første øyekast er siden helt grei med tydelige kategorier og aktuelle kampanjer, samt noe produktinformasjon på forsiden.

 

Forside: Slik ser forsiden på platekompaniet.no ut.

Forside: Slik ser forsiden på platekompaniet.no ut. Skjermdump, platekompaniet

Brukervennlighet , synlighet og hastighet

Platekompaniet.no er enkel å finne på nett. Hvis man søker på Google etter cd, musikk, nettbutikk o.l. så finner man lenker til platekompaniet.no både i det organiske søket og som annonser høyere opp på siden. Det burde derfor være enkelt å finne denne siden hvis man er ute etter å kjøpe fysisk film, spill og musikk på nett.

Det som er litt klønete med denne nettsiden er hastigheten. Den er litt treg. Den bruker altfor lang tid på å laste i forhold til andre lignende sider, men dette ser ut til å variere litt fra dag til dag. Kanskje det kommer an på dagsformen? Noen dager er siden kjempetreg og man får nesten ikke gjort noe som helst, mens den andre dager er litt bedre igjen. Jeg testet siden på Google Page Speed et par ganger på forskjellige dager bare for å se, og da fikk jeg alltid opp en score mellom 50-60/100 (rød).

Nettsiden er oversiktlig til å begynne med, men søkefunksjonen er litt rotete og særlig de gangene siden bruker lang tid på å laste i tillegg. Man kan kun filtrere søket etter sjanger og pris og da sier det seg selv at man ender opp med ganske mange søkeresultater. Dette kan være litt forvirrende og frustrerende hvis man ikke er hundre prosent sikker på f.eks. hvilken sjanger produktet man ser etter befinner seg i eller hva artisten/bandet heter. Og det er ingen som gidder å gå gjennom 6000 produkter for å finne det man leter etter. Bortsett fra dette
er nettsiden relativt oversiktlig og det er lett å forstå hvor man skal trykke for å komme videre i en
eventuell kjøpsprosess.

 

Kjøpsprosess

Jeg har selv vært kunde hos Platekompaniet lenge og har kjøpt fra nettbutikken mange ganger. Jeg gjorde også et kjøp i forbindelse med denne vurderingen (unnskyldning for å tilføre musikksamlingen noe nytt) for å friske opp hukommelsen.

Platekompaniet har kun ett leveringsalternativ, men det er til gjengjeld et bra et. Leveransen sendes med A-post og koster 39 kr uansett hvor mye man kjøper. Dette er veldig positivt og gir sånne som meg en unnskyldning for å kjøpe mer enn én ting. Leveringstiden er en av de beste jeg har opplevd. Pakkene blir sendt fra Oslo og havner i postkassen maks 3 dager etter bestilling, men ofte før.

Produktene blir godt pakket inn i boblekonvolutter. Dette er et trygt alternativ (jeg har aldri opplevd skader på produktene jeg har kjøpt) og som gjør at de fleste får pakken levert direkte i postkassen. Personlig synes jeg ikke det finnes noe mer irriterende enn å måtte reise til postkontoret for å hente en 45cm lang pappeske som kun inneholder 2 CD’er (hat og atter hat). Dette alene er grunn nok til å velge Platekompaniet fremfor noen av konkurrentene. Dette gjelder selvfølgelig bare om man kjøper CD’er eller andre småting. Hvis man kjøper vinylplater f.eks. må man selvfølgelig regne med å hente pakken på posten.

Platekompaniet har flere betalingsløsninger. Man kan bruke både kort, faktura og delbetaling. Nettbutikken er også godkjent av Trygg E-handel, så man kan være sikker på at det er trygt å bruke denne nettbutikken.

Det er også mulig å kjøpe fra mobil, men Platekompaniet har ikke en egen mobilside. Personlig synes jeg det er klønete å bruke mobilen til slikt uansett, men det finnes helt sikkert mange som skulle ønske at det fantes en egen mobilside også. Det er fullt mulig å kjøpe fra mobilen likevel, men den lille skjermen gjør at siden blir uoversiktlig og enda tregere enn den er på datamaskinen.

 

Utvalg og priser

Utvalget i Platekompaniets nettbutikk vil jeg si er ganske bra. De fører mange forskjellige sjangre innen hovedkategoriene CD, DVD, Blu-Ray, vinyl, spill, bøker og headset. Et stort pluss for at de også selger tilbehør til vinyl som plastlommer og platerens.

Platekompaniet har et greit utvalg innen de aller fleste sjangre både av musikk, film og spill. At de selger bøker var nytt for meg, så det kan hende at dette er et forholdsvis nytt tilskudd, men det ser ut som om utvalget er bra her også. De fleste av produktene ser ut til å være på lager eller som bestillingsvarer (5-10 dagers leveringstid) og det virker som om de kan få tak i det meste innen rimelighetens grenser. Det er også mulig å kontakte kundeservice og spørre om de kan skaffe titler man ikke finner på siden fra før.

Jeg har opplevd en del ganger at et eller flere av produktene jeg har prøvd å kjøpe (eldre utgivelser) viser seg å ikke være i produksjon lenger. Dette tar ofte litt tid å finne ut av fra Platekompaniets side og man får ofte til svar at «produktet er utgått fra produsent og kan ikke bestilles». Dette er litt irriterende, men for så vidt ikke
Platekompaniets skyld. Kanskje kunne man med fordel ha oppdatert produktkatalogen litt oftere slik at
Platekompaniet til enhver tid vet hva som er mulig å få tak i og ikke. Men de gangene dette har skjedd har jeg hver gang mottatt en form for kompensasjon f.eks. en rabattkode for fri frakt på min neste ordre o.l.
Og det fungerer fint som plaster på såret.

Prisene på mange av produktene kan noen ganger være litt høyere (men ikke mye) enn hos en del av konkurrentene. Men Platekompaniet veier opp for dette med gode tilbud og ukentlige salg og kampanjer. De har også samme prisene i sine fysiske butikker som det de har i nettbutikken. Det er også verdt å nevne at prisnivået i Platekompaniets butikker er noe lavere enn de pleide å være i andre fysiske butikker i «gamle dager», så klage på det kan man jo ikke.

På mange av titlene (musikk) kan man også finne såkalte «lyttespor». Det vil si at man kan få en liten preview (ca. 30 sek) av alle sangene på det albumet man vurderer å kjøpe før man eventuelt velger å legge det i
handlekurven. Man kan også logge på via Wimp, hvis man har det, og høre alle sangene i sin helhet før man
velger å kjøpe eller ikke. Dette er et stort pluss for kundene!

 

Kundeservice og kommunikasjon

Man finner det meste av informasjonen man trenger på Platekompaniets nettside. Nettsiden har en omfattende FAQ der man finner svar på det meste. Om man skulle ha andre spørsmål er det enkelt å komme i kontakt med kundeservice. De som jobber her er hyggelige og svarer raskt på henvendelser. Man kan også kontakte Platekompaniet på sosiale medier. Der får man også raskt svar på det man lurer på.

Platekompaniet er svært så aktive på sosiale medier og i tillegg til å svare på spørsmål får man også nyheter om kampanjer, tilbud, nye produkter og annen relevant informasjon hvis man følger dem på Facebook. I skrivende stund har Platekompaniets Facebookside 77,614 likes, så det er tydelig at de er populære blant sine kunder.

Selv har jeg bare positive ting å si om Platekompaniets kundeservice og kommunikasjon forøvrig. Som mange andre er jeg også abonnent på Platekompaniets ukentlige nyhetsbrev. Der får man informasjon om salg og ukens kampanjer og ofte også spesielle rabattkoder kun for de som er abonnerer på nyhetsbrevet (f.eks. gratis frakt). Nyhetsbrevene er oversiktlige med tydelige budskap, lenke til Facebooksiden og til avregistrering.

 

Oppsummering : Positive sider og tips til forbedringer

Egentlig finnes det ikke så mye å klage over når det gjelder platekompaniet.no. Listen over bra ting er mye
lenger enn listen over de tingene som kan forbedres. Men med noen få endringer har jeg troen på at
Platekompaniet kan tilegne seg enda flere kunder i fremtiden.

De sterkeste sidene til platekompaniet.no finnes etter min mening i utvalget, kundeservicen, de lave
fraktkostnadene, tilbudene og selve konseptet. Alle disse tingene er med på å gjøre platekompaniets
nettbutikk unik og konkurransedyktig i forhold til konkurrentene. Fortsett med dette!

Det finnes et par ting jeg ville gjort noe med for å gjøre siden enda bedre. Det første jeg ville gjort noe med er hastigheten på siden, i og med at det sannsynligvis er dette som irriterer folk mest (i alle fall sånne som meg). Sånn nøyaktig hva som er feil og hvordan det kan fikses har jeg ikke svaret på, men forhåpentligvis lar det seg gjøre og ofte er det bare noen enkle grep som skal til for å gjøre situasjonen bedre.

Det andre jeg ville gjort noe med er designet. Annet enn at designet er litt kjedelig er det jo strengt tatt ikke noe feil med det, og det fungerer greit, men man kunne med fordel prøvd å gjøre siden litt mer visuelt attraktiv. Men ikke for mye. Siden er oversiktlig og grei som den er, og det å legge til masse fancy ting kan gjøre saken verre. Man burde også legge til litt flere filtre kundene kan bruke i søket etter produkter, f.eks. alfabetisk etter artist, for å avgrense søkene litt mer og gjøre siden enda mer oversiktlig og enkel å bruke.

Søk: Det kan bli vanskelig å finne det man ser etter når man har så mye å velge mellom. Skjermdump, platekompaniet.no

Nummer tre er å få på plass en egen mobilside til nettbutikken. Dette er viktig (og blir viktigere) for å kapre kunder som bruker mobilen til surfing og kjøp på nett. Her vil det også være viktig med et oversiktlig og ryddig design som passer til den lille skjermen. Kanskje går det også an å utvikle en egen platekompaniet.no app?

Med forbedring på disse punktene tror jeg platekompaniet.no kan skaffe seg enda flere kunder relativt raskt og bli en enda bedre nettbutikk. Det er ikke mye som skal til!

Alt i alt er platekompaniet.no en meget bra nettbutikk og selv om det finnes noen punkter de kan bli bedre på, er dette en butikk som anbefales på det varmeste. I disse dager da alt skal digitaliseres og ta minst mulig fysisk plass, synes jeg det er flott at det fortsatt finnes norske (nett)butikker som selger fysisk musikk, film og spill.
Dette gleder oss som fortsatt er skeptiske til å kjøpe og laste ned musikkfiler og strømme film på nettet. Man får mer glede av kjøpet hvis man mottar noe fysisk man kan sette i (en av de altfor mange) hyllene i stua.
Det er tydeligvis flere der ute som ønsker å ha et slikt tilbud, og med den økende interessen for vinyl og platespillere vil forhåpentligvis Platekompaniet bestå i lang, lang tid fremover.

 

Vi er mange som ønsker at Platekompaniet skal fortsette å vokse, bli enda bedre og fortsette å selge
produktene vi vil ha. Fortsett med det gode arbeidet dere gjør!

 

 

 

Kilder og inspirasjon

www.platekompaniet.no

www.ehandel.com

www.facebook.com/Platekompaniet

Written by elinjohnsen